15% от всички домейни в света са на кирилица

домейни

15% от всички домейни в световен мащаб са на кирилица. Това показва ново проучване на EURid и ЮНЕСКО, резултатите от което са огласени в навечерието на празника на славянската писменост и предстоящото пускане на домейна „.ею”.

домейни

Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% от всички,  като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации. Това я превръща в един от трите основни езика в интернет, наред с латиница и хан (над 90% от всички домейни са на тези три езика) .

Според EURid и ЮНЕСКО интернационализираните домейни са в основите на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (DNS) да разпознава имена на роден език.

„Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица”, отбелязва Джовани Сепия (мениджър външни връзки в EURid).

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни „.eu” от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки. Към днешна дата наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1,7 милиона домейна от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО.

Българската държава, подкрепена от неправителствени организации от години опитваше да регистрира нов национален домейн, който да бъде на кирилица, но се сблъксваше с редица труности. През 2010 г. международната интернет организация ICANN отказва първата молба с мотива, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница, като например този на Бразилия (br). През декември 2013 г. ICANN даде възможност за финална оценка на българското предложение, което беше одобрено от международната организация към края на 2014 г.

Posted on 26.05.2016 in IT новини

Share the Story

About the Author

Webrabotilnica е поделение на ИТ АКАДЕМИЯ АД (ЕИК: 115310365 гр. Пловдив) и се занимава над 4 години с изработка на сайт и SEO оптимизация. Освен с CMS системи, изграждаме сайтове с Yii, виртуализация на сървъри и др.
Back to Top