Телекомът SoftBank купува ARM за $32 милиарда

SoftBank

Според информация на изданието Financial Times японският телеком SoftBank Group Corp. се е съгласил да закупи Arm Holdings за 23,4 млрд.  паунда (32 млрд. долара) в една от най-големите сделки в технологичната индустрия.  АRM е един от важните играчи на мобилния пазар и възнамерява да се превърне във водещ фактор и на пазара на  смарт устройства.

softbank

 

SoftBank ще плати 17,43 долара за акция на компанията, което представлява премия от 43 на сто над цената на затваряне  на акциите от петък, а според параметрите на споразумението цялата сума ще бъде платена в брой.

Благодарение на тази солидна инвестиция японската компания ще разполага с възможността да стане по-влиятелен фактор на пазара на смартфони, както и в набиращата популярност концепция „интернет на нещата“, ĸъдeтo миĸpoчипoвe ce вгpaждaт във вcяĸaĸви ycтpoйcтвa – oт дoмaĸинcĸи ypeди дo пpoфecиoнaлни мaшини.

През последното десетилетие SoftBank участва в над 140 сделки на стойност над 82 млрд. долара, показват данни на Dealogic. Почти всички от тях са осъществени през последните четири години от Арора, който осъществи поредица от сделки, от закупуване на малки дялове на стойност няколко милиона долара в малко известни стартиращи фирми до инвестиции за милиарди долари в бързо развиващи се компании като Didi Chuxing, китайския конкурент на Uber.

Arm често се считаше за потенциална цел за придобиване от страна на Intel, най-големия производител на чипове в света, който не успя да се възползва от бума на смартфоните. Чип архитектурата на Intel, известна като x86, е разработена за РС и е неподходяща за устройства, за които ефективното потребление на енергия е от ключово значение.

Източник: financebg.com

 

Posted on 18.07.2016 in IT новини

Share the Story

About the Author

Webrabotilnica е поделение на ИТ АКАДЕМИЯ АД (ЕИК: 115310365 гр. Пловдив) и се занимава над 4 години с изработка на сайт и SEO оптимизация. Освен с CMS системи, изграждаме сайтове с Yii, виртуализация на сървъри и др.
Back to Top